ЛЕСКОВАЧКА РОШТИЉАДА 30.08.2025

Сподели :

Facebook
Twitter
LinkedIn

ЛЕСКОВАЧКА РОШТИЉАДА

30.08.2025 г.

Поаѓање во 10.00 часот од пред агенција Бран, преку г.п  Табановце со попатна кафе пауза , а потоа се продолжува низ Грделичка Клисура за Лесковац. Лесковац – некогашен Мали Манчестер- град на текстилот, на козметиката, сепак е најпознат како град на роштиљот и по легендата Тома Здравковиќ.Кратка прошетка во центарот на градот , при што ќе се видат: црквата Оџаклија од 1803г.,посветена на Пресвета Богородица, вкопана 1 метар во земја,бистата на Тома Здравковиќ , која се наоѓа не местото каде прв пат се среќава со познатата пејачка Силвана Арменулиќ, а ќе има можност за шопинг во трговските центри:Стоп Шоп,ЛИДЛ..Лесковац е град со богата културна традиција, па затоа секоја година се одржува традиционална Лесковачка роштиљијада.Оваа година -34-та по ред Роштиљада се одржува од 25.08-31.08.2025г. на просторот “Широка Чаршија”,во центарот на градот.Минатата година се направи рекордно најголема плескавица од 67.2 кг. месо, а веројатно и оваа година ќе се направи голема гурманска плескавица.Оваа манифестација станува водечка Гастрономска средба на Балканот, па и во Европа.Бројот на посетители достигнува половина милион љубители на добрата храна и добриот провод. Секој учесник може да ги вкуси специјалитетите на Лесковачката скара, во добро расположение со жива музика,а секако и со песни на легендата Тома Здравковиќ.Оваа година на Роштиљадата на 30.08., најавен е настап на Зорана Миќановиќ од 22.00часот. Вечерта, околу 23.45 заминување за Македонија и пристигнување во Прилеп во раните утрински часови на 29.08.2025г.

ЦЕНА :  990   денари

Во цената на аражманот се вклучени следните услуги:

  • превоз со туристички автобус на наведената релација
  • организација и придружник на патувањето.

Во цената не се вклучени следните услуги:  

  • патничко здравствено осигурување- 80 ден. до 65 год.; 160ден. од 65-70год.

Leskovački roštilj

Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavo izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed’n put. Kad meso odvugne – turi se na žar. Ćumur mora da je iz planinu. Domaćica da je ubava. Domaćin da ne e budala. Kad se toj udesi, ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir. Takvi ćevapi praviv se u Leskovac !                                                                                                                                                                  

Збогатете ги вашите доживувања со едно незаборавно патување 

За овој аранжман важат општите услови за патување на Т. А. Бран -Прилеп

Останати Понуди